Suomen parhaat asuinpaikat

Suomi on suhteellisen iso, mutta harvaanasuttu maa. Täten parhaan asuinpaikan etsiminen tuntuu aluksi raskaalta tehtävältä. Paras tapa aloittaa etsiminen on heittää ainakin Pori pois listalta, koska kukaan ei ainakaan selvin päin myönnä Porin olevan mukava paikka. Mutta vilkaistaan kuitenkin muutamaa vaihtoehtoa, joista suomalaiset tuntuvat pitävän.

Innolink Group tutki laajassa kuntabarometritutkimuksessa suomalaisten mieltymyksiä paikkakuntien suhteen. Noin 87 % vastaajista suositteli omaa paikkakuntaansa muille, mutta muutama paikkakunta nousi muiden edelle.

Tarmoa täynnä olevat nuoret suuntaavat yleensä nokat kohti pääkaupunkiseutua lähinnä työmahdollisuuksien ja ehkä ”trendikkäämmän” elintyylin myötä. Pian todellisuus iskee kuitenkin naamaan kuin märkä rätti. Liikenneruuhkat, melu ja astronomiset elinkustannukset heikentävät nimittäin innokkaimpien fantasioita. Tästä syystä esimerkiksi Helsinki ja Espoo sijoittuivat sijoille 4 ja 6.

Yllätys yllätys, listalta ei löydy yhtään paikkakuntaa Kuopion yläpuolelta. Tämä on sinänsä yllättävää, koska esimerkiksi Oulua pidettiin elinvoimaisena kaupunkina lähinnä nuorekkaan väestönsä takia (Oulun Yliopisto). Tämä ehkä heikohko havainto kielii Suomessa vahvistuvasta kaupungistumisesta. Mutta samalla Kuusamo ja Kuopio olivat suosittuja lomakuntia, mutteivät asuinkuntia.

Listan hopea- ja pronssisijoilta löytyvät Suomen Manchester, eli Tampere ja Ylöjärvi. Asukkaita ja yrityksiä edustavien vastaajien mukaan Manse ja Ylöjärvi ovat elinvoimaisia paikkakuntia teollisuutensa takia. Samalla Pirkanmaan pienemmät paikkakunnat Tampereen lähipiirissä tarjoavat idyllisen elinympäristön niin perheellisille kuin opiskelijoille.

Länsi-Suomesta ei tietenkään tule hyviä jääkiekkoseuroja tai mustamakkaran tapaisia gourmet-ruokia, mutta jostain syystä Turun kupeessa oleva Kaarina on vastaajien mielestä Suomen paras paikkakunta. Top kymmeneen mahtuvat myös Vaasa ja Rauma. Ehkä meri-ilmasto kesän auringossa hellii ihmisten asenteita paremmin kuin helmikuun pakkaset Venäjän kupeessa.

Kuten alussa uumoilimme, Poria ei löydy listalta Kaarinan, Turun tai Rauman kanssa. Suomalaiset ovat siis todistetusti fiksuja ihmisiä hyvällä maulla.