Kodin mukavuus

Suomalainen on harvinaisen kiintynyt omaan kotiinsa ja neliöihinsä. Pitkä ja pimeä talvi sitoo monet takkatulen ääreen, pehmoiselle sohvalle ja omaa silmää miellyttävän kodin sopukoihin. Oma koti on suomalaisen turvapaikka, jonka ulkopuolelle jäävät työpaikan stressi ja yhteiskunnan haasteet. Kotona on lupa rentoutua ja nauttia omasta ajasta juuri itsensä näköisessä ympäristössä.

vardagsrum_165056174

Kotoilu on suomen kielen sanavarastoon kotoutunut uusi termi, jolla tarkoitetaan kotiin panostamista ja oman kodin sisustamista. Suomalainen sisustaa yksilöllisesti ja panostaa mielellään laadukkaisiin huonekaluihin. Oman kodin ratkaisut ja valinnat kertovat siellä asuvan perheen arvomaailmasta. Monissa maissa panostetaan ensisijaisesti omaan ulkoiseen habitukseen, kun taas suomalainen panostaa mielellään kodin hankintoihin. Design tuoli tai varaava laadukas takka on sijoitus, jota pidetään myös osana ekologisuutta.

Vapaa-ajan valtakunta

Pienet yksityiskohdat, tuunaukset ja järkevät tilaratkaisut kuuluvat olennaisesti suomalaiseen kotoiluun. Koti on myös vapaa-ajankeskus ja koteihin hankitaankin paljon viihde-elektroniikkaa ja harrastusvälineitä kuten pelikonsoleita ja trampoliineja. Merkittävät tapahtumat kuten häät ja ristiäiset halutaan esille omaan kotiin kuvien avulla. Kuvagalleriat ovat monen kodin sisustuselementti. Omaan tyyliin sopivia valokuvakollaaseja ja kehystettyjä otoksia on helppo tilata ammattitaitoisen valokuvausliikkeen kautta. Erilaisiin tiloihin on saatavilla valmiita ratkaisuja ja omia ideoita on mahdollisuus toteuttaa räätälöiden juuri asiakkaan toiveiden mukaisesti. Digikameroiden myötä lukuisat otokset unohtuvat muistitikuille, kehystettyinä iloiset tapahtumat ja muistot ovat yksilöllinen sisustusidea. Kollaaseja voi suunnitella kodin värimaailmaan tai kyseiseen huoneeseen sopivaksi. Oma valokuvakollaasi on taatusti ainutlaatuinen eikä samanlaista taideteosta löydy muiden seiniltä. Yksilöllisyys onkin yksi suomalaisten suosima elementti kodinhankinnoissa.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset viihtyvät kotonaan. Koti onkin Suomessa yleensä asukkaidensa näköinen, lähipiirin valokuvat, harrastusvälineet ja lötköilynurkkaukset ovat olennainen osa omaa tyyliä. Kodin sisustus on suunniteltu Suomessa oman perheen mukaan, ei muille esittelyareenaksi. Oma tyyli ja kivat ideat ovat omiaan luomaan tunnelmaa, jossa viihtyvät kaikki. Ei siis ihme, että suomalaiset nauttivat vapaa-ajastaan juuri omissa nurkissa.